A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyod, hogy cookie-kat használjunk.
Menü

A bor világnapja - május 25.

In vino veritas, in vino feritas. - Borban az igazság, borban a vadság. ájus 25-én, Szent Orbán napján ünnepeljük a Bor Világnapját. Érdekességekről és részletekről cikkünkben olvashatsz

A bor világnapja május 25.

Szent Orbán a bor és a szőlő védőszentje. Orbán nap környékén országszerte programokat, vásárokat, Orbán napi ünnepet, kirakodó vásárt tartanak. 

Jeles nap, számos néphit, népi jóslás kapcsolódik hozzá. Ezen a napon a napsütés édes, bő esztendőt és szőlő termést ígér, az esetleges fagy vagy eső csekély mennyiségű, savanyú ízű termést jósol.

A Bor Világnapján, illetve az azt követő hétvégén számtalan borász várja birtokán, pincészetében a betévedő látogatókat borkóstolóval, termékbemutatóval, sok helyen bevezetik az érdeklődőket a borkészítés rejtelmeibe

Magyarország borkultúrája évezredekre visszavezethető. Első borral, szőlővel kapcsolatos régészeti leletek a Kre. I. századhoz köthetők.

A bor a honfoglaló magyar törzsek életében is fontos szerepet töltött be. Gondoljunk csak a vérszerződésre, mikor a hét vezér borba cseppentett vért közös serlegből itta.

Manapság egymást érik a borfesztiválok, borpiknikek, borkóstolók, borversenyek. Országszerte több bormúzeum várja az érdeklődőket. Csak győzzünk válogatni!
Ahogyan az általunk forgalmazott, borhoz köthető termékek közül is:
figyelmesen végigböngészve kínálatunkat, könnyedén felfedezheted a borosüveg címkéket, sörös-és borosphohár szetteket, bornyitókat, borosüveg esernyőket, a mohó borkedvelők az XXL borospoharat, vicces és elegáns üvegdugókat, és a kedvenc bor dekantálót.

Végezetül megemlítenénk a borivók tízparancsolatának egyik, legelterjedtebb változatát:

1. Bort soha ne igyál éhgyomorra!
2. Ne egyél édes ételeket borivás előtt!
3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére!
4. Bort mindig lassan, megfontoltan igyál!
5. A bor zamatát apró kortyokban élvezd!
6. A nemes borokat csak tisztán igyad!
7. Tarts mértéket a borivásban!
8. Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is!
9. Szeresd a bort, de legyél erősebb nála!
10. Gondolja arra, mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi borban!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír