A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyod, hogy cookie-kat használjunk.
Menü

A hélium szívása veszélyes szórakozás?

Veszélyes a hélium szívása vagy vicces?

A móka és kacagás egyik segédeszköze a hélium, pontosabban a héliumos lufi.
Magában a repülő gumi lufi is mókás, de ha egy barátot vagy társaságot szeretnénk megnevettetni, akkor a kiszívott héliummal bizonyára igen nagy sikert lehet aratni. Ez a tevékenység lánybúcsún, legénybúcsún, születésnapi bulin vagy kerti partin is vicces lehet.

De vajon káros a hélium? Veszélyes a szervezetre?

A rövid válasz az, hogy: Nem! 

A héliumnak nincs hatása az egészségünkre és nem lehet rászokni sem, mivel nem kábítószer. 

“A héliumot belélegzett személy hangja időlegesen magasabb lesz, mivel a hang a héliumban a levegőnél háromszor gyorsabban terjed, és ilyen arányban magasabbak lesznek a gégében a rezonáns frekvenciák. Bár ez jó szórakozás, a koncentrált hélium használata az oxigénhiány miatt halált is okozhat.” írja a wikipedia. 

Amire mindenképpen figyelni kell:

- TILOS a héliumot közvetlenül a palackból szívni! Mivel a palackban túlnyomás uralkodik és belégzéskor akár embóliát is okozhat.
- Két hélium belélegzés között mindenképpen vegyetek levegőt, mert a héliummal együtt nem jut oxigén a tüdőtökbe és ez szédülést, vagy némely esetben ájulást is okozhat.
- Ne szívj ellenőrizetlen forrásból héliumot! Az ellenőrizetlen forrásból származó héliumhoz más gázok, szennyezőanyagok keveredhetnek, ami további egészségügyi kockázatokhoz vezethet.

Bármennyire is csábító a hélium szívása, mindig fontos az egészség és a biztonság előtérbe helyezése. Használd felelősséggel és csak olyan környezetben, ahol a kockázatok minimalizálhatók. Ha pedig valami kacagtatóra vágysz, ne felejts el néhány vicces hanggal örvendeztetni a körülötted lévőket!

A héliumos lufik fújásáról ide kattintva olvashatsz még többet.
 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír