A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyod, hogy cookie-kat használjunk.
Menü

A Nemzetközi Pí nap - Március 14.

A Nemzetközi Pí napot 1988. óta március 14-én tartjuk. 

A π a matematikában és a fizikában is használatos transzcendens szám, nem írható fel két egész szám hányadosaként. Értékét - 3,14- az első két tizedesjegyig mindenki ismeri. A matematika leghíresebb száma 3,14-gyel kezdődik és a végtelenségig tart. A tizedesjegyek felsorolásában a világrekordot 2006. óta a japán Haragucsi Akira tartja, aki 100 000 tizedesjegyet sorolt fel 16 óra alatt.

A digitális rekordot a szintén japán Emma Haruka Iwao, a Google egyik alkalmazottja tartja, aki 2019-ben harmincegyezer milliárd számjegyig adta meg a pí értékét - ehhez az elképesztő eredményhez 170 terrabyte mennyiségű adatra és 25 virtuális gép 121 napi munkájára volt szükség. 

Ezen a napon világszerte matematikával kapcsolatos programokat, vetélkedőket, konferenciákat rendeznek és végezetül gyümölcsös pitéket esznek (pie = pite angolul)

Külön érdekesség, hogy a március 14-e Albert Einstein születésének évfordulója is (1879-ben született), valamint ezen a napon halt meg Stephen Hawking 2018-ban. 

2020. óta március 14-én tartják a matematika világnapját is, így idén(2024-ben) ünnepelhetjük negyedjére ezt a napot!

A π-nap alkalmából világszerte születnek π-versek. Itt az egyes szavak száma megegyezik a pí számjegyeivel. Leghíresebb magyar π-verset 1952-ben írta Szász Pál.

Ugyan a mi matekos falióránkon nem szerepel a π, de 3 óra 14-kor tuti a pontos időt mutatja!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír