
Sültkrumpli variánsok
Ahány ház, annyi szokás vagyis annyi féle sültkrumpli. És mi köze van a sültkrumplinak a partikellékekhez? Olvasd tovább cikkünket!
Ahány ház, annyi szokás vagyis annyi féle sültkrumpli. Van, aki a hasábos megoldásra esküszik, van, aki vastagabb karikákra vágja, egyeseknél a kis kocka krumplik a nyerők.
Különböző fűszersókkal kedvünkre ízesíthetjük!
Nyilván az ételkészítés és a hagyományok is meghatározzák, mikor melyik fajtáját készítjük a sült krumplinak.
A sima szalmakurmpli, ahogy nagyanyáink hívták, amit a mekiben is vásárolhatsz, a legelterjedtebb közülük. Ez esetben a krumplit hámozás után félujjnyi vastag hasábokra vágjuk és olajban kisütjük.
A karika formájú krumplinál vastagabbra vágva, ezt olajban kisütve fincsi, ropogós, belül mégis puha sült burgonyát kapsz. Ha azonban vékony karikákat vágsz, leöblíted róla folyóvíz alatt a keményítőt, papírtörlőn leitatod a vizet és így sütöd ki forró olajban egy-két perc alatt, a legfinomabb chipset kapod! Ami ráadásul nagyságrendekkel olcsóbb, mint amit a boltokban kapni.
Apró kockákra vágva és olajban kisütve elengedhetetlen kísérője például a brassói aprópecsenyének.
Készülhet sütőben is vastagabb hasábokra vágva, megfűszerezve, pici olajjal megspriccelve.
Mi gyakorta sütünk apró kockára vágott krumplit sütőben csak sóval és petrezselyemmel megszórva, kacsazsírban. Isteni!
A legújabb kedvencünk azonban a kérges, fűszeres, sütőben sült krumpli. A nagyobb kockákra vágott krumplit szódabikarbónás vízben (½ teáskanál szódabikarbónát teszünk a főzővízbe) megfőzzük.
Miközben fő, fűszerolajat készítünk olivaolaj, 1-1 marék friss rozmaring, friss petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és őrölt feketebors felhasználásával. Az olivát serpenyőbe öntjük, belenyomjuk a fokhagymát, majd a friss zöldeket és 1-2 perc alatt aranybarnára pirítjuk (vigyázzunk, nehogy a fokhagyma megégjen, mert keserű lesz az olaj!), majd miután kihűlt, leszűrjük.
Mikor a burgonya megpuhult, lecsepegetetjük, majd egy nagyobb tálba öntjük és rálocsoljuk az olajat, a sót és a borsot. Addig rázogatjuk a tálban a keveréket, míg a krumplin egy vastag, pépes réteg nem képződik. Ettől lesz finom, ropogós a külseje a sütést követően.
Öntsd át egy tepsibe, spatulával oszlasd szét egyenletesen, majd előmelegített sütőben 180 fokon süsd aranybarnára kb 30-40 perc alatt. Félidőben keverd meg spatulával, hogy minden oldala átsülhessen.
Miután elkészült, keverd össze a fűszerolajból megmaradt és félretett sült zöldfűszerekkel és fokhagymával. Kiváló köretként, de önálló vacsiként is megállja a helyét!
Akárhogy is készítjük, lassan mindenképp nemzeti eledelnek számít. Az egyik legelterjedtebb köretünk, mely mindegyik variánsát készítheted egészségesebb módon, nagyon kevés olajjal, sütőben sütve is. Igény esetén süthetsz krumpli helyettesítőként édesburgonyát vagy zellert is!
És mi köze van a sültkrumplinak a partikellékekhez? Sok termékünk kötődik hozzá, így a különféle tematikájú, vicces, cuki és alkalomhoz illő só- és borsszórók, a nagy kedvenc, a ketchup pisztoly, valamint az elmaradhatatlan konyhai kellékek, a mókás kötények.
Nem utolsó sorban pedig olvasd el a legjobb mártogatósokról szóló cikkünket is! (HAMAROSAN!)