A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyod, hogy cookie-kat használjunk.
Menü

Születésnapi áfonyás muffin recept

Frissen sütött, áfonyás muffin

12db töltött, színes cukorkákkal megszórt süti a születésnapi asztal szuper dekorációja is lehet. Nem mindennapi látvány a szülinapi muffin és még finom is.

Előkészítés: 30perc
Sütés: 17perc
Összesen: 1 óra

Hozzávalók a muffinhoz

280 gramm friss áfonya
220 gramm kristálycukor
350 gramm finomliszt
2,5 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
2 tojás
50 gramm margarin
50 gramm étolaj
2,5dl tej (2,8% vagy 3,5%-os)
1,5 teáskanál vaniliás cukor
+50gramm cukor a díszítéshez a tetejére.

Elkészítés:

A sütőt kapcsolt be és állítsd 220C-ra és a muffin sütő tálcát vékonyan kend be margarinnal.

Közepes lángon melegíts fel egy edényt és tegyél bele egy teáskanál kristálycukrot és 140gramm áfonyát. Főzés közben az áfonyát többször nyomkodd meg kanállal, kevergesd addig amíg kb az 1/4-re nem csökken a mérete. Ez kb 5-6 perc. A főzés után tedd át egy kis edénybe és hűtsd le szobahőmérsékletre. Ez kb 10-15perc.

A lisztet, a sütőport és a sót keverd össze egy nagy tálban. A kristálycukrot és a tojást keverd össz egy közepes edényben, amíg össze nem áll, ez kb 45 másodperc. Lassan keverd hozzá az olvasztott vajat és az étolajat. Ezt követően öntsd hozzá tejet és a vaniliás cukrot. A megmaradt áfonyát add hozzá a cukorhoz és a tojáshoz, majd kevergesd, amíg nem lesz egy lágy masszád. Ha túl híg, tegyél hozzá egy kis lisztet, de figyelj rá, hogy ne maradjon csomós.


Töltsd fel egyenletesen a muffin sütőforma minden csészéjét, hogy teljesen ellepje a tészta. Tegyél 1 teáskanál áfonya keveréket a közepébe. Egy apró tű vagy vékony kés segítségével rajzolj az áfonyába nyolcas alakot, majd hintsd meg a tészta tetején cukorral.

Tedd a sütőbe és süsd addig, amíg nem lesz arany a teteje, ez kb 15-20 perc. Ez idő alatt többször forgasd el a tepsit, hogy egyenletesen süljenek a szuper születésnapi áfonyás muffinok. A sütés után vedd ki a tepsit, majd hagyd kihűlni. Ez kb 5 perc. 
Szobahőmérsékleten, légmentesen zárható edényben/dobozban 3-4 napig is fogyasztható. Ha hosszabb időre szeretnéd eltenni, akkor tedd húzózáras tasakba és a mélyhűtőben akár 2 hónap múlva ehető.

Áfonyás születésnapi muffin recept

Tartalomhoz tartozó címkék: hír